Maďarský zlatý vlak

Federace židovských obcí spolupracuje s kanceláří Claims Conference (Conference on Jewish Material Claims Against Germany) jak v New Yorku v USA, tak s kanceláří v Tel Avivu v Izraeli (CEECC, Compensation Programs in Central and Eastern Europe Claims Conference). Poskytuje informace k odškodnění obětí šoa z prostředků Claims Conference realizovaných v ČR a v zahraničí. Sekretariát FŽO zprostředkovává kontakty, konzultuje dotazy klientů a klientek, poskytuje formuláře žádostí o odškodnění a informace o nových projektech ve spolupráci se sociálním oddělením Židovské obce v Praze.

Maďarský zlatý vlak

Po jednáních s Claims Conference se Federaci židovských obcí podařilo získat od roku 2005 již 6 grantů z fondu tzv. Maďarského zlatého vlaku, který je udělován nepravidelně z Programu naléhavé pomoci a je určen židovským přeživším, kteří žili mezi rokem 1939-1945 na území Maďarského státu.

„Maďarský zlatý vlak“, s přibližně 24 vozy naloženými zlatem, jež bylo maďarským židům odebráno, zkonfiskováno nebo uloupeno maďarskou vládou v době II. světové války, byl v květnu 1945 americkou armádou odvezen do místa poblíž rakouského Werfenu a později do Salzburku.

Tyto granty jsou určeny jen pro potřebné oběti nacismu z řad maďarských Židů, narozených před 8. květnem 1945, kteří žili v oblasti vymezené maďarskými hranicemi v letech 1939 – 1945. Finanční příspěvky (jde o nepravidelné částky ve výši cca 4.000 Kč na osobu za rok) slouží pouze na úhradu domácí péče, příspěvku na bydlení, lékařskou péči (včetně dentální), úhradu léků a zdravotních pomůcek, dopravu a další služby. V roce 2005 bylo v ČR evidováno asi 50 osob, jichž se tato pomoc týkala, v roce 2010 již jen 40 osob (10 osob zemřelo).

Žadatelé a žadatelky se mohou obrátit na sociální pracovnici Zlatu Kopeckou, sociální oddělení ŽOP a domluvit si případně schůzku na tel. 224 800 810, e-mail kopecka@kehilaprag.cz.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Maďarský zlatý vlak

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.