Odhalení památníku v Tršicích

Slavnostní odhalení památníku spravedlivým mezi národy a obětem holocaustu v Tršicích se uskuteční ve středu 10. dubna 2013. Hosté se sejdou v reprezentačních prostorách tršického zámku ve 13 hodin, v 13.20 hodin společně přejdou k památníku v centru obce a k vlastnímu odhalení památníku dojde ve 13.30 hodin.

Dílo vzniklo díky finanční podpoře US. Commission for the Preservation of American Heritage Abroad, Olomouckého kraje a Židovské obce Olomouc.

Akce se koná pod záštitou senátora Parlamentu ČR Martina Tesaříka a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

Odhalení památníku v centru Tršic navazuje na loňské odhalení pamětního kamene u lesního úkrytu za Tršicemi, kde se v letech 1942 – 1945 ukrývala židovská rodina Wolfových. Příběh této rodiny proslavil ve světě Deník Otty Wolfa, nejmladšího člena rodiny, jednoho z 19 mužů a chlapců, kteří byli v dubnu 1945 umučení Vlasovci. Deník , který vydalo nakladatelství Sefer, bývá přirovnáván k Deníku Anne Frankové.

Idea pomníku sahá do jara 2008. Tehdy Tršice navštívili studenti a učitelé z amerického programu The Holocaust Study Tour v čele s vedoucí programu Colleen Tambuscio. Doprovázel je Ing. Miloš Dobrý. Američtí hosté se zajímali o historii zákřovské tragedie i o ukrývání rodiny Wolfových. K lesnímu úkrytu je zavedla starostka Tršic Leona Stejskalová. Na americké studenty udělalo velký dojem, že po celé tři roky se v Tršicích nenašel nikdo, kdo by skrývanou židovskou rodinu prozradil.

Od začátku se uvažovalo rovněž o pamětním kameni na místě lesního úkrytu. Tomu byla nakonec dána se souhlasem americké strany přednost. Finanční sbírka amerických studentů byla využita na vybudování lesního areálu s pamětním kamenem a na úpravu přístupové cesty. Lesní pomník byl slavnostně odhalen 2. dubna 2012, téměř po 70 letech od počátku jeho využívání Wolfovými. Na aktu odhalení se podíleli kromě města Tršic a olomoucké židovské obce také Iniciativa pro podporu vypálených obcí a Olomoucký kraj. Úlohu koordinátora převzal po Miloši dobrém jeho vnuk Petr Papoušek.

Novým impulsem k dokončení projektu, tj. k postavení památníku v centru Tršic, byla nabídka paní Dr. Joan Ellyn Silber, členky U. S. Commission for the Preservation of American Heritage Abroad Foundation (Komise Spojených států pro zachování amerického dědictví v zahraničí). Paní Silber v závěru roku 2012 sdělila, že ji velmi zaujalo vyprávění Colleen Tambuscio o vztahu studentů k Židovské obci Olomouc a k tršickému příběhu. Ona i její manžel, jak napsala, jsou velkými fanoušky České republiky – navštívili Prahu a její manžel se setkal s americkým ambasadorem v ČR Eisenem. Jednala proto s ředitelem Komise pro zachování amerického dědictví Jeffem Farrowem, aby uvolnil finanční prostředky pro projekt tršického památníku. To se jí podařilo a Jeff Farrow nabídl finanční podporu, která částečně pokryla náklady na pomník. Na dofinancování se Židovská obec Olomouc podílela s Olomouckým krajem.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Odhalení památníku v Tršicích

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.