Dny židovské kultury Olomouc 2013

„PŘED KATASTROFOU… A DNES“

Ústředním bodem šestého ročníku festivalu je Svět před katastrofou – výstava historických fotografických záběrů ze života krakovských Židů, kterou připravilo Mezinárodní centrum kultury v Krakově ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a Polským institutem v Praze. Výstava byla po Krakově (2007) dosud reprízována v Norimberku (2008), Jeruzalémě (2009) a Londýně (2010). Všímá si každodenního života židovské společnosti v tehdejším Krakově. Za poklidnými scénami mírového života v době mezi válkami jakoby neexistovala budoucí evropská tragédie…

Době Před katastrofou se věnuje také cyklus přednášek, doprovodných akcí k výstavě a rovněž vzdělávací část pro žáky, studenty a jejich pedagogy, připravená ve spolupráci s Člověkem v tísni a Institutem Terezínské iniciativy.

Že židovská kultura nepatří minulosti, festival dokazuje v další části svého programu, zaměřené na současný život židovské komunity v České republice. Filmová sekce, kterou připravuje Centrum judaistických studií FF UP, se pod názvem Láska & smrt zaměřuje na snímky, jimiž se mladá generace Izraelců – studentů univerzity v Tel Avivu, vyrovnává s těmito dvěma nejsilnějšími hybateli lidských emocí 70 let po holokaustu. Druhá část filmových večerů je koncipována jako medailon izraelského režiséra Tomera Heymanna, který přijede osobně představit své filmy propojující lásku a smrt na pozadí přenosu traumatu holokaustu na druhou a třetí generaci.

Dny židovské kultury 2013 pořádá Divadlo hudby Olomouc ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc, Židovskou obcí OlomoucCentrem judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP.

PODROBNÝ PROGRAM

 

DZK 2013

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dny židovské kultury Olomouc 2013

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.