Dopis pro NPÚ v Telči – Stolpersteine

Vážení,

dovolte, abychom reagovali na článek „Památkářům v Třebíči vadí destičky v dlažbě připomínající zavražděné Židy“, publikovaný 23. 9. 2013 v Mladé frontě DNES na str. 1 příloha Vysočina, jakož i v internetové verzi na idnes.cz.

Stanoviska Vašeho ústavu – pokud jsou Vaše vyjádření citována v článku správně – jsou pro nás zcela nepřijatelná. My rovněž ctíme genius loci mnoha míst, spojených s přítomností židovské komunity na našem území, v mnohých se snažíme o věrnou rekonstrukci synagog a hřbitovů, mj. v právě probíhajícím projektu revitalizace židovských památek.

Na druhou stranu je však, podle našeho názoru, třeba respektovat a reflektovat i novodobou historii židovské komunity, která je spojena s tragickým obdobím holocaustu, a to především v místech, kde žily jeho oběti. Projekt „Stolpersteine“ si právě klade za cíl tuto temnou kapitolu historie připomínat co nejširší veřejnosti, a to – opět podle našeho názoru – citlivou formou, která zároveň individualizuje památku jednotlivých lidí.

Tento pozitivní přístup je reflektován v mnoha městech a kameny Stolpersteine jsou instalovány v městských památkových rezervacích a zónách UNESCO.

Velmi bychom se proto přimlouvali za to, abyste přehodnotili své zamítavé stanovisko v případě umístění dalších „kamenů zmizelých“.

Děkujeme za pochopení

S pozdravem

Petr Papoušek

předseda

Dopis NPU Stolpersteine

 

 

Rubrika Aktuality | Štítek | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dopis pro NPÚ v Telči – Stolpersteine

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.