Terezínská tryzna 2017

Tuto neděli proběhne na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně tradiční Terezínská tryzna. Vzpomínkovou akci organizuje Památník Terezín ve spolupráci s Ústředním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu, Terezínskou iniciativou, Federací židovských obcí v ČR, Ústeckým krajem a městem Terezín. Záštitu nad konáním Terezínské tryzny 2017 převzal ministr kultury ČR Daniel Herman.

TEREZÍN – Každoroční vzpomínková slavnost Terezínská tryzna se bude konat tuto neděli, 21. 5. 2017 na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně. Po nástupu Čestné stráže a hudby bude tryzna v 10 hodin zahájena kladením věnců a kytic. Po zaznění státní hymny přivítá zúčastněné ředitel Památníku Terezín Jan Munk a pietní akt zahájí předseda Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Hlavní projev přednese předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka, následovat bude křesťanská a židovská modlitba. Program tryzny bude zakončen sborem Lacrymosa a Agnus Dei z Requiem G. Verdiho v podání Děčínského pěveckého sboru a písní Aušvicate hi khero baro…, vzniklou v tzv. cikánském táboře v Osvětimi, kterou zazpívá Nikola Bendigová.

K účasti na akci jsou, kromě bývalých vězňů, každoročně zváni ústavní a vládní činitelé České republiky a členové zákonodárných institucí, reprezentanti zastupitelských sborů akreditovaných v ČR ze zemí, jejichž příslušníci prošli represivními zařízeními v Terezíně a Litoměřicích, a zástupci tuzemských i zahraničních martyrologických institucí.

Tryzna v Terezíně se každoročně koná vždy třetí neděli v květnu na závěr Mezinárodních pamětních dní odboje jako odkaz tzv. Buchenwaldské přísahy. Jejím obsahem bylo prohlášení osvobozených vězňů koncentračního tábora Buchenwald v roce 1945, že neustanou v připomínání válečných událostí, dokud nebudou vymýceny všechny kořeny nacismu.

Ve stejný den proběhne v 9 hodin kladení věnců na bývalém popravišti v Malé pevnosti u příležitosti výročí poslední a zároveň největší popravy, která se zde konala na samém sklonku války 2. května 1945.

Až do skončení tryzny (od rána do cca 11 hod.) je pro veřejnost uzavřena Malá pevnost; otevírací doba v ostatních návštěvnických objektech Památníku Terezín zůstává nezměněna. Po celý tento den se v žádném objektu Památníku Terezín nevybírá vstupné.

Památník Terezín si letos připomíná 70 let od svého založení a vydává k tomuto výročí vlastní známkový sešitek. Známky přibližují terezínskou sbírku výtvarných děl předních českých umělců a tvorbu dětí zúčastňujících se každoročně vyhlašovaných výtvarných soutěží.

V den konání Terezínské tryzny bude od 9 – 14 hodin v aleji u Národního hřbitova v provozu příležitostná přepážka České pošty. Zde bude možné získat otisk příležitostného poštovního razítka vyrobeného u příležitosti jubilea této jedinečné paměťové instituce.

V Terezíně 15. května 2017

Kontakt pro média:
Tomáš Rieger
pracovník vztahů k veřejnosti
mobil: +420 – 606 333 900
e-mail: press@pamatnik-terezin.cz

IMG_8350x

IMG_8400x

IMG_8452

IMG_8536x

plakát A4 TT 2017-page-001

DR2017_A5-page-001

DR2017_A5-page-002

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Terezínská tryzna 2017

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.