Terezínské hvězdy v Praze

Po Londýně a New Yorku přiváží slavný Nash Ensemble Terezínské hvězdy i do Prahy.

Výjimečná dvoudenní akce se bude konat v pátek 12. dubna a sobotu 13. dubna vždy od 16:00 v Koncertním sále Pražské konzervatoře.


Rezidenční soubor londýnské Wigmore Hall Nash Ensemble s mimořádným ohlasem představil v Londýně a v New Yorku koncertní program složený z děl skladatelů uvězněných v Terezíně. Třetí destinací, kde se tento nevšední koncept terezínského víkendu uskuteční, bude Praha.

Na dvou koncertech, při nichž se Nash Ensemble ve dvou různých programech společně s vynikajícím barytonistou Wolfgangem Holzmairem poprvé představí v České republice, zazní díla proslulých i méně známých hudebních skladatelů vytvořená v Terezíně. V rámci Terezínských hvězd dále proběhnou dvě filmové projekce: respektovaný režisér Simon Broughton osobně představí svůj vysoce oceňovaný dokumentární film „Hudba Terezínského ghetta“ z roku 1993, který je považován za zásadní shrnutí terezínského hudebního života. Obsahuje jedinečné rozhovory s pamětníky i hudební vystoupení natočená přímo v Terezíně. Druhým filmem bude dokument Heleny Třeštíkové „Má šťastná hvězda.“ Působivý film respektované režisérky byl natočen pro Českou televizi podle mimořádné knihy Zdenky Fantlové. Herečka a spisovatelka v ní líčí své dětství v Rokycanech i čas strávený v Terezíně, Osvětimi a Bergen-Belsenu. Po ukončení projekcí budou následovat diskuse s tvůrci a s pamětnicemi Zdenkou Fantlovou a Zuzanou Růžičkovou.

Součástí akce bude rovněž výstava nejlepších oceněných prací Mezinárodní soutěže o nejlepší plakát ke Dni památky obětí holocaustu 2012.

Akce Terezínské hvězdy je nejen obecnou připomínkou jednoho z temných období naší historie. Návštěvníci se mohou prostřednictvím série koncertů, projekcí dokumentárních filmů, výstavy a rozhovorů s pamětníky dozvědět mnoho konkrétních detailů ze života lidí, jejichž životní dráha a současně umělecká kariéra byla násilně a krutě ukončena. Jak je zřejmé už ze samotného titulu celé akce, tvůrci podtrhnou neuvěřitelný kontrast, který panoval mezi každodenním krutým životem v terezínské lživě propagandistické vitríně nacistické vlády a neobyčejně rozmanitým a tvůrčím procesem, jehož hybateli byli právě sami uvěznění – skutečné hvězdy Terezína.

Podrobné informace o Terezínských hvězdách jsou k dispozici na webových stránkách www.terezinskehvezdy.cz.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Terezínské hvězdy v Praze

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.