Stanovisko Židovské obce Brno

Stanovisko Židovské obce Brno,

kterým se připojuje ke společnému prohlášení Federace židovských obcí v ČR,

Židovské obce v Praze a Židovského muzea v Praze ze dne 12. 12. 2011

Je to islám?

Návštěva Státu Izrael je zážitek mnohostranný. Zjednodušená představa bere za své. Ten, kdo čekal jen pouště a Mrtvé moře, potěší se u pramene Jordánu blyštivými pstruhy, kdo hledá všudypřítomná historická místa a vykopávky užasne nad moderním Tel Avivem a Haifou, kdo hledá dominující synagogy, nemůže přehlédnout věže minaretů ani svatá místa křesťanská. Návštěva této země je hluboký duchovní zážitek, zde žijí a vzájemně se respektují nejméně 3 hlavní náboženské skupiny, křesťané, muslimové a židé. Obyvatelé Izraele jsou zvyklí na to, že na dohled stojí minaret, kostel i synagoga. My v Evropě, o to více v Česku na to zvyklí nejsme. Naše kultura a tradice jsou jiné. Neříkám, zda lepší či horší, jsou jiné. Vytvářeli je po staletí lidé, kteří zde žili. Váží si jich a brání je.

Nedávno se konala ve staré brněnské radnici diskuse na téma „Další mešita v Brně, ano či ne“.  Názory byly různé, povětšině záporné. Vystupovali zde svorně za muslimy pan Alrawi s panem Lhoťanem, i když každý symbolicky na jiném křídle stolu, každý zřejmě za jiné křídlo islámu. Dovolil jsem si do diskuze přidat svůj názor, že důležitým momentem v úsilí proti islamofobii, by bylo veřejné odsouzení islámského terorismu českou islámskou veřejností, jako něčeho, co do islámu nepatří. Místo toho jsme se dočkali nenávistného kázání pana Větrovce, který vlastně vyhrožuje, že islámští bojovníci mají dokončit to, co nestačil Hitler.

Nevím co se děje v české islámské obci, co se v ní změnilo, či zda jsme se dříve nechali klamat, ale dobře si vzpomínám, že vztahy naší brněnské židovské obce se zdejší islámskou obcí byly vztahy vzájemného respektu, náš kantor Neufeld byl přítomen otevření brněnské mešity, já sám jsem ji dvakráte navštívil. Zástupci islámské obce se před lety účastnili opakovaně tryzen za naše zavražděné souvěrce. Jedné z nich byl přítomen tehdejší velvyslanec Státu Izrael pan Avnon, který je šel osobně přivítat. Nevím co se děje v české islámské obci, ale bohužel nemohu říci, že to není moje starost.

Je to moje starost, je to naše starost i odpovědnost. Jde mimo jiné o bezpečnost našich členů i ostatních židovských spoluobčanů. Židovská obec Brno se proto plně ztotožňujeme s prohlášením Federace židovských obcí v České republice k nenávistným výrokům pana Větrovce.

Pavel Fried

předseda Židovské obce Brno

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Stanovisko Židovské obce Brno

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.