Prohlášení Federace židovských obcí v ČR

Autor fotografie: Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje

Federace židovských obcí v České republice s rozhořčením odsuzuje zločin, spáchaný 19. dubna ve Vítkově na Opavsku. Pokus o upálení romské rodiny způsobil těžké zranění rodičům. Jejich dvouletá dcerka je v důsledku popálenin v ohrožení života.

Souhlasíme s prohlášeními politiků,  když říkají, že zločin musí být rychle vyšetřen a vinící přísně potrestáni.

Nesouhlasíme však s přístupem odpovědných politických činitelů k aktivitám neonacistů. Nesouhlasíme s tím, že iniciativy, navrhující změny ve shromažďovacím zákoně končí bez odezvy a neonacisté a rasisté mohou dále pochodovat ulicemi měst a obcí. Nesouhlasíme s tím, že kvůli neprofesionálnímu přístupu státních orgánů nebylo možné ukončit činnost Dělnické strany, která systematicky šíří etnickou nenávist. Nesouhlasíme s tím, že kvůli neprofesionálnímu postupu Policie ČR byl osvobozen člověk, který by jinak kvůli svým antisemitským projevům byl soudně postižen.

Tolerování činnosti rasistů a neonacistů znamená jejich podporu. Nejistota odpovědných institucí a neschopnost legislativně zabránit jejich aktivitám, které zahrnují, jak jsme toho svědky, i žhářství a snahu zabíjet, musí skončit.

Obětem žhářského útoku vyjadřujeme solidaritu a nabízíme jim pomoc.

V Praze 20. dubna 2009

Za FŽO v ČR

Jiří Daníček, předseda

K prohlášení se připojují:

Židovská obec v Praze

František Bányai, předseda

Židovské muzeum v Praze

Leo Pavlát, ředitel

(Židovská obec v Praze poskytne obci Vítkov příspěvek ve výši 50 tisíc korun jako první pomoc při poskytování náhradního ubytovaní a potřebného vybavení.)

Rubrika Aktuality | Štítek | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Prohlášení Federace židovských obcí v ČR

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.