5. ročník Festivalu izraelského filmu KOLNOA

Festival zahájí film Večírek na rozloučenou – tragikomický snímek o obyvatelích jednoho jeruzalémského domova seniorů, kteří tajně sestrojí přístroj umožňující sebevraždu, aby pomohli svému nevyléčitelně nemocnému kamarádovi. Zvěsti o přístroji se však začnou šířit a skupinka přátel se dostává do celé řady komických i dojemných situací a musí řešit množství dilemat. Festival výběrem tohoto filmu chce upozornit na závažné téma samoty seniorů, které minulý rok COVID-19 fakticky na několik měsíců izoloval od okolního světa. Zahájení festivalu a úvodní projekce se bude konat ve čtvrtek 30. 9. 2021 v 18:00 ve velkém sále Městské knihovny na Mariánském náměstí a vstup na ni je zdarma. Ostatní projekce již proběhnou v Kině Pilotů.

Sekci hraných filmů spojuje téma hledání identity. Ať už jde o manžele ze snímku Hlasy v pozadí zachycujícího hořko-sladký příběh stárnoucích dabérů, kteří se v 90. letech rozhodnou imigrovat ze Sovětského svazu do Izraele a bez znalosti jazyka hledají uplatnění v oboru i cestu k sobě.

I hrdinové nového filmu Konec lásky režisérky Keren Ben Rafael (jejíž snímek Panny uvedl festival KOLNOA v roce 2018) se zabývají hledáním svého místa v novém prostředí i v komplikovaném vztahu. Snímek mapuje podoby lásky v digitální éře a veškeré dialogy partnerů vedených na dálku mezi Izraelem a Francií se odehrávají pouze prostřednictvím Skypu.

Poutavé drama Anatomie atentátu zachycuje život nadějného studenta práv Jigala Amira a jeho znepokojivou proměnu v ultranacionalistu, který uskuteční atentát na izraelského premiéra Jicchaka Rabina. Autorem scénáře je známý izraelský spisovatel Ron Lešem (v českém překladu vyšel v roce 2017 jeho vynikající román Jestli je ráj).

Hledání místa v komplikované izraelské realitě líčí dramatický snímek z prostředí izraelských Arabů Mrtví z Jaffy. Drama Vice Versa pak ukazuje zprvu nevinný vztah studenta ješivy a osmnáctileté pacientky bojující s rakovinou a jeho přerod v intimní a vášnivý milostný příběh překračující náboženská i společenská pravidla.

Téma identity asi nejsilněji rezonuje v autobiografickém snímku Moje Austrálie odehrávajícím se v poválečném Polsku. Dva polští chlapci se o svém židovském původu dozvídají teprve ve chvíli, kdy jejich matka zjistí, že se přidali k neonacistickému gangu.

Problémem polského vyrovnávání se s holocaustem a rolí Polska v něm se zabývá i první film z dokumentární sekce – Muranów. Režisér snímku pátrá po tom, jak se žije obyvatelům poklidné čtvrti stojící na troskách někdejšího varšavského ghetta, co o neblahé historii tohoto místa vědí a chtějí vědět a jak se vyrovnávají s duchy, kteří je navštěvují v bytech, a s nálezy kostí ve sklepích svých domovů.

Jinou temnou kapitolu, týkající se tentokrát dějin Státu Izrael, poodhaluje dokument Maabarot ukazující stinné stránky masové imigrace v prvních letech mladého státu a krušný život plný diskriminace v přistěhovaleckých tranzitních táborech (takzvaných maabarot).

Dokument Ženy z kadeřnictví pak nabízí pohled na současnou izraelskou společnost a její proměny očima židovských, muslimských i křesťanských zákaznic jednoho obyčejného kadeřnictví v Haifě.

Druhá část letošního výběru dokumentárních filmů se již tradičně zaměřuje na významné osobnosti izraelské kulturní i politické scény. Vedle neotřele pojatého portrétu světoznámého spisovatele Ephraima Kishona a dokumentu o filosofce Hannah Arendtové, jejíž myšlenky v dnešní době až neskutečně silně rezonují, přináší festival tři kritické snímky věnované výrazným izraelským politikům. Diváci letošního ročníku tak mají možnost dozvědět se více o životě legendární ministerské předsedkyně Goldy Meirové a také sledovat kariéru kontroverzních politiků Benjamina Netanjahua či Avigdora Liebermana.

Všechny filmy uvádíme v původním znění s českými a anglickými titulky.

Doprovodný program tvoří mimo jiné již tradiční ukázkové lekce hebrejštiny nebo přednáška Záhadné pouto věnovaná česko-židovským vztahům, která bude uzavírat stejnojmennou výstavu, kterou je možno zhlédnout v Městské knihovně v Praze od 27. 9. do 1. 10. 2021.

Záštitu nad festivalem KOLNOA 2021 převzali první náměstek primátora hl. m. Prahy a velvyslanec Státu Izrael v České republice.

Kompletní program najdete na www.kolnoa.cz, aktuální informace na www.facebook.com/kolnoacz.

Roman Lesný

ředitel festivalu a předseda spolku KOLNOA CZ z.s. – organizátora festivalu

Kontakty:

Tel.: 602 602 604

E-mail: rlesny@aligier.cz

Festival probíhá pod záštitou hlavního města Prahy a Velvyslanectví Státu Izrael. Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Ministerstva kultury České republiky a dalších dárců. Všem dárcům a podporovatelům velmi děkujeme.

 

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 5. ročník Festivalu izraelského filmu KOLNOA

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.