Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Federace židovských obcí v České republice a Nadační fond obětem holocaustu pořádají ve spolupráci s Kanceláří Senátu a pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila vzpomínkové setkání u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, které se uskuteční v pátek 27. 1. 2023 od 10.00 hodin v Hlavním sále Senátu.

Součástí setkání budou projevy předsedy Senátu Miloše Vystrčila a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Se svým projevem vystoupí bývalá vězenkyně nacistického tábora Auschwitz-Birkenau Dita Krausová a občanská členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alica Sigmund Heráková. Projev dále přednese předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek. Koncertní skladby Ernsta Blocha a Karla Pexidra zazní v podání Adély Kamínkové, Václava Dlaska a Jana Máry z NeoKlasik orchestru.

Součástí letošního pamětního setkání bude výstava „Neviditelné synagogy“, expozice fotografií Štěpána Bartoše, zobrazující místa České republiky, na kterých stávaly synagogy. Většina jich byla nenávratně zničena v letech 1938 až 1989 za nacistické a komunistické éry.

Každoročně se slavnostního vzpomínkového setkání účastní přeživší nacistických koncentračních táborů a jejich děti, zástupci organizací, které sdružují bývalé vězně a vězenkyně, senátoři a senátorky, velvyslanci a velvyslankyně, vrchní zemský rabín, arcibiskup pražský a další významné osobnosti kulturního, politického a náboženského života.

Vzpomínkové setkání bude pravděpodobně živě přenášeno na ČT24.

Na výročí upozorní také další vzpomínkové akce v hlavním městě. Ve čtvrtek 26. ledna od 18 hodin pořádá Židovské muzeum v Praze a Židovská obec v Praze slavnostní koncert ve Španělské synagoze. Ve veřejném prostoru dojde v pátek 27. ledna k symbolickému nasvícení budovy a připojíme se tak k celosvětové kampani #WeRemember, nad kterou v ČR převzal záštitu předseda vlády Petr Fiala a starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský.

V pátek 27. ledna se od 13 hodin uskuteční na Ministerstvu zahraničních věcí připomínková akce k uctění památky obětí holocaustu pro velvyslance a diplomatický sbor.

Od 14:30 pak uvede Muzeum romské kultury v Národopisném muzeu Národního muzea právě vydanou publikaci Svědectví archeologie o tzv. cikánském táboře v Letech. Součástí prezentace bude pieta za zesnulého Čeňka Růžičku, předsedu Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.