Změna kritérií Claims Conference

Claims Conference, mezinárodní organizace, zabývající se odškodněním obětí holocaustu, oznámila počátkem prosince 2011, že se jí podařilo dojednat s vládou Německé spolkové republiky změnu kritérií, podle nichž jsou přiznávány příplatky k důchodům osobám, které přežily holocaust. V příštích letech by tak mělo být vyplaceno pro tento účel téměř 650 milionů dolarů.

Nová pravidla vstupují v platnost 1. ledna 2012 a jsou důležitá pro všechny, kteří nepobírají žádné pravidelné odškodnění od Claims Conference

  • Každý, kdo byl pro svůj židovský původ uvězněn v nacistickém ghettu po více jak 12 měsíců či se po tuto dobu skrýval anebo žil po falešnou identitou může získat měsíční příspěvek k důchodu ve výši 260,- € , pokud žije ve státech bývalého socialistického tábora (pro ostatní země 300,- €). Dosavadní kritéria stanovovala tuto dobu na 18 měsíců.
  • Osoby starší 75 let získají nárok na pravidelné platby ve výši 200,- € měsíčně, pokud byly uvězněny v ghettu nejméně po dobu 3 měsíců. V případě, že se jedná o mladší osoby, příspěvek bude přiznán po dovršení 75 let, žádost mohou podat v současnosti.

Přiznané příspěvky budou vypláceny stejně jako další pravidelné platby CC jednou za 3 měsíce.

Pro další informace  prosím kontaktujte:

Jana Wichsová
Sociální oddělení Židovské obce v Praze
Tel. 222-310-951

Email: wichsova@kehilaprag.cz

Více podrobností na www.claimscon.org

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Změna kritérií Claims Conference

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.