Terezínská tryzna

V neděli 15. května 2011 se na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně uskuteční tradiční vzpomínková akce k uctění obětí nacistické perzekuce – Terezínská tryzna. Akci organizuje Ústřední výbor Českého svazu bojovníků za svobodu spolu s Památníkem Terezín a spolupořadateli: Krajským úřadem Ústeckého kraje, Městem Terezín, Federací Židovských obcí v ČR a Terezínskou iniciativou. Záštitu nad konáním Terezínské tryzny 2011 převzal ministr kultury ČR Jiří Besser.

Po nástupu čestné stráže a hudby bude tryzna v 10 hodin zahájena kladením věnců a kytic. Po zaznění státní hymny přivítá zúčastněné ředitel Památníku Terezín Jan Munk a smuteční akci zahájí předsedkyně Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Hlavní projev přednese prezident České republiky Václav Klaus, následovat budou křesťanská a židovská modlitba. Program tryzny bude zakončen sborem Lacrymosa a Agnus Dei z Requiem G. Verdiho v podání Děčínského pěveckého sboru.

K účasti na akci jsou kromě bývalých vězňů terezínských represivních zařízení každoročně zváni ústavní a vládní činitelé České republiky a členové zákonodárných institucí, reprezentanti zastupitelských sborů akreditovaných v ČR, příslušníci jejichž zemí Terezínem prošli a zástupci tuzemských i zahraničních martyrologických institucí.

Až do skončení tryzny (od rána do cca 11 hod.) je pro veřejnost uzavřena Malá pevnost; otevírací doba v ostatních návštěvnických objektech Památníku Terezín zůstává nezměněna. Po celý tento den se v žádném objektu Památníku Terezín nevybírá vstupné.

V loňském roce se Terezínské tryzny zúčastnilo přibližně tisíc osob.

Rubrika Aktuality | Štítek , | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Terezínská tryzna

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.