Výstava o fotbale v terezínském ghettu

Památník Terezín spolu s muzeem Beit Terezín (Izrael) pořádá ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Izraeli, Claims Conference, The Ted Arison Family Foundation a Hewlett Packard

výstavu s názvem „Terezínská liga. Fotbal v terezínském ghettu“.

Expozice zachycuje historii kopané v ghettu Terezín, která se v něm hrála v letech 1942-1944. V sedmičlenných týmech zde hráli amatérští, ale i profesionální fotbalisté, kterým přihlížely tisíce terezínských vězňů, z nichž většina zahynula v nacistických vyhlazovacích táborech. Výstava má za úkol prostřednictvím fotbalu připomenout hrůzy holocaustu a na jejich pozadí vyzdvihnout sílu života a lidskosti.

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží v úterý 29. května 2012 ve 12:30 hod. ve výstavních prostorách III. dvora Malé pevnosti v Terezíně. Zahájení výstavy se zúčastní řada významných hostí, mezi kterými nebudou chybět ani přeživší terezínského ghetta a někdejší ‚terezínští fotbalisté‘. Očekává se také účast člena současného reprezentačního fotbalového týmu. O hudební doprovod se postará houslový virtuóz Alexander Shonert. Záštitu nad konáním výstavy převzala Fotbalová asociace České republiky a na vernisáži v Terezíně nebude chybět ani její předseda Miroslav Pelta a generální sekretář Rudolf Řepka.

Výstava bude návštěvníkům přístupná ke zhlédnutí denně od 9 do 18 hod. až do 30. října 2012.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Výstava o fotbale v terezínském ghettu

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.