Setkání v Senátu u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Federace židovských obcí v České republice a Nadační fond obětem holocaustu ve spolupráci s kanceláří Senátu Parlamentu ČR pořádaly 27.1.2014  již podeváté vzpomínkové setkání u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR.

Záštitu nad slavnostním setkáním převzal předseda Senátu Parlamentu ČR pan Milan Štěch, který pronesl k hostům úvodní projev. Dále vystoupili: Jaroslava Jermanová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Luděk Eliáš, bývalý vězeň nacistického tábora Auschwitz-Birkenau, Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury v Brně a Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí v České republice. 

 27. leden, den, kdy byl v r. 1945 osvobozen koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim, je mezinárodním společenstvím připomínán jako „Den holocaustu“, od r. 2004 je v ČR státem uznaným významným dnem, o rok později jej vyhlásila Organizace spojených národů jako Mezinárodní den uctění památky obětí holocaustu.

Jako každoročně se slavnostního setkání účastnili přeživší nacistických koncentračních táborů, zástupci organizací, které sdružují bývalé vězně a vězeňkyně (jako je např. Terezínská iniciativa, Historická skupina Osvětim, Ukrývané děti a další), vrchní zemský rabín, velvyslankyně a velvyslanci a další významné osobnosti kulturního, politického a náboženského života.

Za laskavé finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Židovské obce Praha.

Foto Karel Cudlín

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Setkání v Senátu u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.