Komuniké k ukončení činnosti církevní části expertní komise

Komuniké k ukončení činnosti církevní části expertní komise mezi politickými stranami ČSSD a ANO na straně jedné a církvemi a náboženskými společnostmi na straně druhé.

Církevní část expertní komise ukončuje ke dni 25. 3. 2014 svoji činnost týkají se zákona č. 428/2012 Sb. Vyzývá vládu ČR, aby zahájila s církvemi a náboženskými společnostmi účastnými na práci této expertní komise oficiální jednání o kooperativním modelu další vzájemné spolupráce mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a o jeho konkrétních podobách ve prospěch celé společnosti.

Církve a náboženské společnosti v této souvislosti prohlašují, že vnímají jako svoji zodpovědnost podílet se i nadále na službě ve prospěch společnosti a jsou připraveny jednat s vládou ČR o všech konkrétních aspektech této spolupráce v nové situaci vzniklé přijetím zákona č. 428/2012 Sb.

Své vstřícné návrhy o konkrétních krocích k informovanosti veřejnosti o aktivitách církví a náboženských společností ve prospěch veřejnosti jsou církve a náboženské společnosti připraveny při jednání na vládní úrovni opět předložit jako vlastní návrh.

– V prvním přiloženém dokumentu najdete materiál strany církví a náboženských společností (CNS), který byl zpracován pro druhé setkání v pražské Liboci. Je v něm mj. zrekapitulován vývoj tvorby legislativy napravující některé majetkové křivdy komunistických vlád vůči církvím a náb. spol.

– Druhým textem je dokument ČSSD a ANO, ve kterém uvedené instituce sdělují své výhrady k podobě zákona 428/2012 Sb. (o částeč. majetk. vyrovnání).

– Na základě projednání druhého dokumentu vznikl třetí text, ve kterém církve a náboženské společnosti vyvracejí námitky obsažené v tomto materiálu ČSSD a ANO. Všechny předložené námitky církevní část komise odmítá. Takovýto postoj církví a náboženských společností je v souladu s výstupem z jednání ekonomických expertů, kteří se na separátním setkání sešli v minulém týdnu. Tito zástupci stran, politických hnutí, církví a náb. společností se zde shodli na tom, že finanční částky pro majetkové vyrovnání státu s církvemi nebyly nadsazeny.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Komuniké k ukončení činnosti církevní části expertní komise

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.