Prohlášení

4977_8K mnoha dotazům, které zazněly v souvislosti s dnešní zprávou o tom, že prezident Zeman pozval k účasti na připomínce 70. výročí osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau představitele vítězných mocností, uvádíme, že pořadatelem je Evropský židovský kongres. Vzpomínkové akce se budou konat 26. a 27. ledna 2015 v Praze a v Terezíně. První den se uskuteční Fórum „Let My People Live“, nad kterým převzal záštitu předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a které se zaměří m.j. na legislativu, na roli médií a politiky v souvislosti se současným dramatickým  nárůstem antisemitismu, především v západní Evropě. Na tuto část byli pozváni předsedové parlamentů 47 zemí, kteří podpořili v r. 2009 Terezínskou deklaraci, zabývající se odkazem holocaustu. Druhý den bude věnován pietním akcím v Praze a v Terezíně, na které byli pozváni vrcholní představitelé vítězných mocnosti 2. světové války, tedy USA, Velké Británie, Francie, Ruska a Ukrajiny, ale také Izraele, zemí Visegrádské skupiny a sousedních zemí. Federace židovských obcí není pořadatelem žádné z těchto akcí, nicméně slavnostní shromáždění těch, kteří přežili holocaust, které se každoročně konalo v prostorách Senátu Parlamentu ČR, se tentokrát odehraje na Pražském hradě jako součást připravovaného programu.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Prohlášení

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.