Na památku lednických židů

Od druhé poloviny 17. století až do nacistické perzekuce žila v Lednici poměrně početná židovská menšina, která měla svou vlastní malou čtvrť nedaleko zámku, synagogu, rituální lázeň a také hřbitov. Jediným dokladem jejich tři století trvající přítomnosti je dnes už jen židovský hřbitov ze 17. století. Náhrobky byly sice v roce 1980 zlikvidovány a pozemek byl upraven na park, ale v loňském roce se vedení lednické obce a Federace židovských obcí dohodly, že několik původních náhrobních kamenů, které se dochovaly, bude na ploše hřbitova opět vztyčeno a bude instalován informační panel, jenž připomene místním i návštěvníkům historii zdejší židovské obce i její osud.

Odhalení tohoto malého památníku za účasti představitelů obce, vrchního zemského rabína a zástupců Federace židovských obcí v ČR se uskuteční v pátek 19. června 2015 ve 13 hodin

na lednickém židovském hřbitově v Mikulovské ulici. Na úvod přivítají přítomné starosta Lednice pan RNDr. Libor Kabát a místopředseda Federace židovských obcí v ČR Jiří Daníček.

O historii lednické židovské obce a jejího hřbitova promluví Ing. Jaroslav Klenovský.

Závěrečnou modlitbu za zemřelé El male rachamim pronese vrchní zemský rabín Efraim Sidon.

K účasti zvou Obecní úřad Lednice a Federace židovských obcí v ČR

Lednice pozvánka-page-001

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Na památku lednických židů

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.