Terezínská tryzna 2016

tryznaV neděli 15. května 2016 se na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně uskuteční tradiční Terezínská tryzna. Akci organizuje Památník Terezín ve spolupráci s Ústředním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu, Terezínskou iniciativou, Ústeckým krajem, městem Terezín a Federací židovských obcí v ČR. Záštitu nad konáním Terezínské tryzny 2016 převzal ministr kultury ČR Daniel Herman.

Po nástupu Čestné stráže a hudby bude tryzna v 10 hodin zahájena kladením věnců a kytic. Po zaznění státní hymny přivítá zúčastněné ředitel Památníku Terezín Jan Munk a pietní akci zahájí předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Hlavní projev přednese předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch, následovat bude křesťanská a židovská modlitba. Oficiální část tryzny zakončí Děčínský pěvecký sbor uvedením sboru z 3. dějství opery Nabucco od Giuseppe Verdiho.

K účasti na akci jsou kromě bývalých vězňů každoročně zváni ústavní a vládní činitelé České republiky a členové zákonodárných institucí, reprezentanti zastupitelských sborů akreditovaných v ČR ze zemí, jejichž příslušníci prošli represivními zařízeními v Terezíně a Litoměřicích, a zástupci tuzemských i zahraničních martyrologických institucí.

Tryzna v Terezíně se každoročně koná vždy třetí neděli v květnu na závěr Mezinárodních pamětních dní odboje jako odkaz tzv. Buchenwaldské přísahy. Jejím obsahem bylo prohlášení osvobozených vězňů koncentračního tábora Buchenwald v roce 1945, že neustanou v připomínání válečných událostí, dokud nebudou vymýceny všechny kořeny nacismu.

Ve stejný den, kdy se koná Terezínská tryzna, proběhne v 9 hodin kladení věnců na bývalém popravišti v Malé pevnosti u příležitosti výročí poslední a zároveň největší popravy, která se zde konala na samém sklonku války 2. května 1945.

Až do skončení tryzny (od rána do cca 11 hod.) je pro veřejnost uzavřena Malá pevnost; otevírací doba v ostatních návštěvnických objektech Památníku Terezín zůstává nezměněna. Po celý tento den se v žádném objektu Památníku Terezín nevybírá vstupné.

V Terezíně 4. května 2016

Tomáš Rieger

pracovník vztahů k veřejnosti

mobil: +420 – 606 333 900

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Terezínská tryzna 2016

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.