Den židovských památek v ČR

V neděli 14. srpna 2016 bude v rámci prvního Dne židovských památek v ČR otevřeno 41 vybraných židovských pamětihodností v Čechách, na Moravě a Slezsku. Návštěvníci budou moci navštívit hřbitovy a synagogy, které nejsou volně přístupné, nebo prošly v posledních letech nákladnou rekonstrukcí.

„Den židovských památek letos připadá na svátek Tiš’a be-av, při kterém si Židé připomínají zničení jeruzalémského chrámu. A je tak symbolické, že právě v tento den návštěvníci uvidí, jak bohaté kulturní dědictví židovské památky představují a jaké jsou snahy o jeho záchranu,“ uvedl Pavel Veselý, hlavní koordinátor akce. „Budou se moci seznámit i s péčí o tento druh památek a s náklady, které byly investovány v posledních letech do jejich údržby,“ dodal.

Do Dne židovských památek je zapojeno i 15 nedávno rekonstruovaných objektů z projektu Revitalizace židovských památek 10 hvězd, které bude možné navštívit za zvýhodněné vstupné. Památky budou přístupné od 10:00-17:00. Pokud celodenní otevření není z různých důvodů možné, bude památka přístupná alespoň v části uvedeného času. Akci pořádá Židovská obec v Praze ve spolupráci se Správou budov a hřbitovů a. s. Matana, Federací židovských obcí v ČR, Židovskou obcí v Brně a Židovskou obcí v Teplicích.

Většina židovských obcí na území dnešní České republiky zanikla kvůli holocaustu a také v důsledku poválečných emigračních vln. Synagogy a židovské hřbitovy byly opuštěny a chátraly. Během druhé světové války bylo nacisty vypáleno a zbořeno nebo v závěrečných bojích zničeno na 70 synagog. Dalších 105 synagog bylo zbořeno během čtyřicetiletí komunistického režimu. Hřbitovy a jiné památky byly soustavně a systematicky ničeny. Teprve po listopadu 1989 bylo možné poprvé přikročit k dokumentaci a záchraně zbylých památek.

Do dnešní doby se tak dochovalo kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů. Tyto památky jsou ve vlastnictví některé z deseti židovských obcí nebo Federace židovských obcí v ČR, ale také ve vlastnictví měst, církví i soukromých majitelů. Židovská obec v Praze, která má ve svém vlastnictví 30 synagog a 175 židovských hřbitovů na území někdejšího Středočeského, Východočeského a Jihočeského kraje, patří mezi nejvýznamnější investory při rekonstrukci židovských památek.

Federace židovských obcí v ČR získala v projektu Revitalizace židovských památek v ČR dosud největší grant na záchranu židovských památek v České republice v poválečné době (280 milionů Kč – 85 % pochází z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 15 % z rozpočtu českého státu). Díky tomu se podařilo rekonstruovat, restaurovat a zachránit patnáct významných historických budov na deseti místech v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

Více informací o Dni židovských památek a přehled zapojených objektů najdete na této mapě https://sites.google.com/site/denzidovskychpamatek/mapa-lokalit

0001

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Den židovských památek v ČR

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.