Česká premiéra dokumentárního filmu „Who Will Write Our History“

Česká premiéra dokumentárního filmu „Who Will Write Our History“ o ilegálním dokumentačním projektu, později známého pod kódovým označením „Oneg Shabbat“ či „Podzemní archiv varšavského ghetta“ proběhla v kině Ponrepo 28. ledna 2019, projekci uspořádala Federace židovských obcí v ČR.

27. ledna proběhlo promítání v sídle Organizace Spojených národů pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO) v Paříži. Film byl u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu promítán také v Muzeu holocaustu ve Washingtonu D. C., Muzeu tolerance v Los Angeles a v Židovském historickém institutu ve Varšavě. Dokument se 27. ledna promítal ve více než 300 kinosálech, muzeích, úřadech UNESCO a Informačních centrech OSN, celkem ve 45 zemích světa. Film režírovala Roberta Grossmanová.

Jedná se o první celovečerní dokument o ilegální skupině Oneg Shabbat, kterou ve varšavském ghettu založil historik Emanuel Ringelblum. V letech 1940-1943 se skupina snažila zdokumentovat přesný záznam událostí v Němci okupovaném Polsku v období existence ghetta.

Před vypuknutím ozbrojeného povstání uložili všechen nastřádaný materiál do vodotěsných cínových beden a konví na mléko a na třech různých místech zakopali do země.

V roce 1946 bylo z trosek varšavského ghetta vyzvednuto deset cínových beden, v roce 1950 se našly dvě konve na mléko, třetí místo, kde byly dokumenty zakopány, nebylo nikdy nalezeno.

Ringelblumův archiv, který válku přežil jen částečně, je i nadále nesmírně důležitým zdrojem informací o životě v ghettu a německém postupu proti polským Židům. V roce 1999 byl zapsaný do programu UNESCO Paměť světa.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Česká premiéra dokumentárního filmu „Who Will Write Our History“

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.