Archa v Brněnci

Z bývalé textilní továrny v Brněnci, v níž až do svého útěku před nacisty v roce 1938 úspěšně podnikala židovská rodina Löw-Beerových, se stal koncentrační tábor. Za druhé světové války zde bylo zachráněno 1 200 židovských životů. Do povědomí veřejnosti se továrna dostala především díky oscarovému filmu Stevena Spielberga „Schindlerův seznam“ (1993), inspirovanému uznávaným bestsellerem Thomase Keneallyho.

NF Archa má dvě priority – zachránit a vybudovat památník Schindlerovy Archy, holocaustu a Löw-Beerovy textilky a podporovat aktivity, které přinesou prospěch obyvatelům Brněnce a širšího regionu.  Zamýšlený projekt je založen na obnově partnerství mezi místními obyvateli a rodinou Löw-Beerových. O osmdesát let později dochází k obnově tohoto přátelství, jež si klade za cíl zachránit a znovu psát dějiny.

Během besedy, moderované Janem Fingerlandem, Dr. Daniel Löw-Beer představil  záměry a cíle NF Archa. V panelové diskusi hovořila dcera Arnošta Lustiga, Eva Lustigová, dále hovořil dokumentarista a historik z USC Shoah Foundation Martin Šmok a tajemník Federace Tomáš Kraus. V závěrečné otevřené diskusi zazněly podněty z řad účastníků k celému projektu.

Podrobnosti o Nadačním fondu Archa naleznete na webových stránkách www.arksfoundation.net.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Archa v Brněnci

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.