Evropské dny židovské kultury 2021

V rámci EDŽK se v ČR můžete těšit na:

Neděle 5. 9. 2021 od 17:00, synagoga Úštěk – Židovské písně v podání Petry Ernyeiové s doprovodem kytary a kontrabasu. Koncert se koná za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu. Informace zde.

Neděle 5. 9. 2021 od 18:00, Židovská obec Brno, sál OVK na tř. Kpt. Jaroše 3 – Vernisáž výstavy americko-belgické abstraktní malířky s židovskými kořeny Valentine Svihalek. Informace o akci zde. 

Neděle 5. 9. 2021, 13:00-16:00, synagoga Agudas Achim Brno – Komentované prohlídky, informace o akci zde.

Pondělí 6. září od 17:00, Vila Löw Beer, Drobného 22 – V souvislosti s Evropským dnem židovské kultury bude slavnostně zahájena putovní dvojvýstava Přetnuté životy a Archy rodiny Maierovy. Své první uvedení dvojvýstava v brněnské vile Löw Beer tímto dnem po třech měsících končí. Poté bude prezentována v Žarošicích a na dalších místech republiky. Obě výstavy se věnují krátkému životnímu příběhu Ruth Maierové, židovské dívky s moravskými kořeny, jejím deníkovým záznamům z let 1933-1942 a především jednotlivým osudům tří generací rodiny Maierovy, kde Ruth patřila k té nejmladší. Společně s výstavou bude představeno i první české vydání Deníku Ruth Maierové za přítomnosti norského autora Jana Erika Volda. Více informací zde.

Neděle 12. 9. 2021 od 17: 30, synagoga Polná – Koncert při příležitosti Evropského dne židovské kultury a k připomínce polenské židovské komunity, na němž vystoupí Peter Györi a jeho hosté. Koncert se koná za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu. Více informací zde.

Středa 1. 9. – neděle 5. 9. 2021 Judafest – Letošní JudaFest bude pojat jiným způsobem. Bude se jednat o vícedenní akci, což umožní, že nabitý program bude rozložen do několika dnů s cílem nabídnou návštěvníkům co nejširší škálu programů a poskytnout tak prezentaci české židovské kultury. Letos nejen v Praze, ale i v jiných městech ČR.  Celý festival pořádá Česká unie židovské mládeže a je financován za laskavé podpory Nadačního fondu obětem holokaustu a Federace židovských obcí, kterým tímto děkujeme. Letošními spolupořadateli jsou ŽO Plzeň, Brno a Liberec. Festival volně navazuje na devět ročníků festivalu židovských organizací s větším důrazem na kulturu a vzdělávacím programem. program celého festivalu naleznete zde.

 

 

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Evropské dny židovské kultury 2021

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.