Židovský hřbitov v Dolní Lukavici v okr. Plzeň – jih, záchranné práce na náhrobcích s finanční podporou Českoněmeckého fondu budoucnosti

Díky finanční podpoře Českoněmeckého fondu budoucnosti ve výši 350 tis. Kč budou v r. 2021 ve významném rozsahu zahájeny záchranné kamenické a restaurátorské práce na náhrobcích židovského hřbitova v Dolní Lukavici, který byl MK ČR nedávno prohlášen za kulturní památku. Prakticky všechny z 239 dochovaných náhrobků byly v letech 1939-1989 nějakým způsobem poškozeny, především nacisty, pozdějším vandalismem a a následně i nežádoucími účinky eroze. V rámci této podpory bude restaurováno 73 poškozených náhrobků, zbývající práce budou dokončeny v dalších dvou etapách v letech 2022-3.

Obec Dolní Lukavice se nachází v údolí při řece Úhlavě asi 3 km severně od Přeštic a 20 km jižně od města Plzeň. Žije zde přibližně tisíc obyvatel.

Židovský hřbitov leží při severním okraji obce vlevo od silnice vedoucí do Lišic. Je situován v prudké stráni hned za hřbitovem komunálním. Dobu založení nelze spolehlivě doložit, nejčastěji se uvádí polovina 17. století, podle některých pramenů však již v polovině 16. stol. Nejstarší čitelné náhrobky pocházejí ze 70. let 18 století, ale je velice pravděpodobné, že zde byly i náhrobky starší, které se nedochovaly, nebo jsou již zcela nečitelné. Poslední pohřeb se zde konal v roce 1923 a na hřbitově se pohřbívalo i z širokého okolí.

Patří k nejstarším hřbitovům v Plzeňském kraji a představuje jednu z posledních připomínek zaniklé místní židovské komunity. Federace Židovských obcí v ČR usiluje o jeho postupnou záchranu a obnovu od r. 2002.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Židovský hřbitov v Dolní Lukavici v okr. Plzeň – jih, záchranné práce na náhrobcích s finanční podporou Českoněmeckého fondu budoucnosti

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.