Zástupci židovských komunit z celého světa se sjeli do Prahy na zasedání výkonného výboru Světového židovského kongresu (WJC)

V úvodním projevu předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek zmínil přípravu národní strategie boje proti antisemitismu, na které pracují ministerstvo vnitra a ministerstvo zahraničních věcí společně se židovskými organizacemi. Strategie se bude soustředit na tři oblasti a to na prevenci a potírání všech forem antisemitismu, ochranu a rozvoj židovského života a třetím bodem je podpora vzdělávání o židovské historii a kultuře, výzkum a památka obětí holokaustu. Strategie by měla být představena letos v listopadu v rámci nadcházejícího předsednictví ČR v Radě EU. Předseda Papoušek rovněž poděkoval premiérovi Petru Fialovi a celé české vládě za vyjádření podpory a pomoc Ukrajině.

Předseda Světového židovského kongresu Ronald S. Lauder ve svém projevu prohlásil: „Je nejvyšší čas, aby Evropská rada zřídila stálou pracovní skupinu pro boj proti antisemitismu a všem formám rasismu.“ Zároveň také poznamenal, že slovo „antisemitismus“ by mělo být nahrazeno výrazem „nenávist k Židům“, aby přesněji odráželo tento fenomén.

Místopředseda vlády ČR Marian Jurečka v projevu k vedoucím představitelům WJC konstatoval: „Boj proti všem formám nenávisti bereme velmi vážně. … Evropa řekla jasné ne nenávisti a rasismu. Nechceme být diváky. Chceme podniknout kroky v oblasti kultury a vzdělávání. Provedeme změny, abychom byli schopni těmto lžím čelit.“

Hlavními tématy jednání výboru byly rovněž důsledky probíhajícího konfliktu na Ukrajině pro židovské komunity, krize židovského vzdělávání a identity a pokusy démonizovat a falešně označovat Stát Izrael jako apartheid.

(c) Shahar Azran / World Jewish Congress

 

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zástupci židovských komunit z celého světa se sjeli do Prahy na zasedání výkonného výboru Světového židovského kongresu (WJC)

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.