Nová ředitelka Židovského muzea v Praze

Novou ředitelkou Židovského muzea v Praze byla jmenována Pavla Niklová. Celý profesní život se věnovala práci ve významných uměleckých organizacích. Zaměřuje se na koncepci, produkci a propagaci inovativních programů, které podporují multidisciplinární spolupráci. V letech 1984–1989 absolvovala na Filozofické fakultě UK v Praze obor čeština a angličtina (magisterské studium). Vzdělání si doplnila na seminářích ve Velké Británii (Kulturní politika a management, University of Warwick, 1994) a v USA (Koncepce a praxe fundraisingu, etika a legislativa neziskových organizací, plánované dárcovství, plánování speciálních akcí, Heyman Center for Philanthropy and Fundraising, New York University, 2013).

Působila jako zástupkyně ředitele Sorosova centra pro současné umění (září 1992 – srpen 2000), manažerka mezinárodních projektů Divadla Archa (2001–2004), vedoucí oddělení rozvoje a vztahů s veřejností v Židovském muzeu v Praze (2004–2010), ředitelka Českého centra v New Yorku (2010–2014) a výkonná ředitelka Václav Havel Library Foundation v New Yorku (2014 – dosud). Od roku 2010 je členkou správní rady Společnosti pro dějiny československých Židů v New Yorku.

Ve svém motivačním dopise uvádí: „Přála bych si, aby se muzeum mohlo zapojit do různých společných českých a mezinárodních projektů, které mu umožní prezentaci mimo Staré Město a setkání s veřejností při zvláštních kulturních příležitostech. Mimořádnou péči bych věnovala práci s novým publikem a s finančními zdroji, které by s novými programy měly být spojeny a mohly z nich vyplývat. Umění a kultura jsou velmi věrným obrazem společnosti, jejího směřování a jejích hodnot. Velmi ráda bych svými zkušenostmi z působení v několika předních kulturních organizacích přispěla k tomu, aby se Židovské muzeum v Praze rozvíjelo jako otevřené centrum vzdělanosti a diskuse, špičkové muzejní práce a živé komunikace s českou a světovou veřejností.“

S nadějí, že se Pavle Niklové tyto záměry podaří uskutečnit, ji Správní rada ŽMP jmenovala 20. října 2022 ředitelkou muzea na příštích pět let s datem nástupu 1. července 2023. Do té doby bude na základě pověření SR muzeum řídit dosavadní ředitel Leo Pavlát.

Správní rada ŽMP

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nová ředitelka Židovského muzea v Praze

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.