Červená středa – společně za víru a svobodu

Smyslem iniciativy Červená středa (Red Wednesday) je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Znakem této iniciativy je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru. Česká biskupská konference se tak společně s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR připojuje k iniciativě křesťanské organizace Aid to the Church in Need. Letošní 5. ročník mezinárodní iniciativy Červená středa se v České republice uskuteční 23. listopadu. 

Loni se k Červené středě po celé České republice připojilo více než 130 institucí. Červeně byli nasvícené modlitebny, kostely, synagogy i veřejné budovy. Konaly se i další doprovodné aktivity. V Praze v rámci Červené středy svítilo červeně asi 20 budov, např. Petřínská rozhledna, Rudolfinum, Poslanecká sněmovna, Černínský palác nebo Staronová synagoga. Kromě toho se v prostorách Karolina konala konference „Pronásledování pro víru…Jak mohu pomoci já?“, kterou ve spolupráci s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí pořádal Institut pro křesťansko-demokratickou politiku. Konference se zúčastnil také ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

V Brně se červeně rozsvítilo Mahenovo divadlo, v Plzni biskupství a kostel Nanebevzetí Panny Marie, v Krnově to byla synagoga, dále například v Sokolově Husův sbor, v Lanžhotě netradiční Kaple ve hvězdách, kostel Evangelické církve metodistické v Plzni, bazilika sv. Prokopa v Třebíči, velvyslanectví České republiky v indickém Dilií a mnoho dalších.

Aktuální články k Červené středě naleznete zde

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Červená středa – společně za víru a svobodu

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.