Společně pro Izrael – Česko je hlasem Izraele v Evropě

Společně pro Izrael, takto zněl název veřejného shromáždění, které uspořádala Federace židovských obcí v České republice (FŽO) na podporu Státu Izrael a jeho obyvatel. Ve středu 1. listopadu 2023 se Staroměstské náměstí v centru Prahy zaplnilo lidmi, kteří sem přišli odsoudit bezprecedentní vraždění civilistů spáchané teroristickým hnutím Hamás 7. října 2023, připomenout více jak 230 zajatých rukojmích a podpořit právo Státu Izrael bránit sebe a své obyvatele.

Na úvod shromáždění zazněly hymny, česká a izraelská.

Předseda FŽO Petr Papoušek v úvodní řeči uvedl: „Je to těžký čas pro Izrael, židovskou komunitu po celém světě a také pro Palestince, kteří mají právo na sebeurčení bez teroristů. Tato válka začala nepředstavitelným barbarským útokem Hamásu, který je výhradně zodpovědný za rozpoutání násilí a za všechny oběti na obou stranách. Izraelských i palestinských civilních obětí bez rozdílu litujeme a vyjadřujeme soustrast jejich blízkým.“ Upozornil na to, že to „není jen útok na Izrael a jeho obyvatele, ale na židovskou komunitu po celém světě, na liberální a demokratické hodnoty naší civilizace.“

„Pro to, co se odehrálo, se těžko hledají slova,“ prohlásil na akci premiér Petr Fiala. „Izrael nezbytně potřebuje přátele,“ dodal s tím, že Česko je jedním z nich a bude pro Izraelce jejich hlasem v Evropě. Fiala zároveň připomněl, že se během své návštěvy Izraele setkal s některými lidmi postiženými válkou. „To jsou strašné příběhy. Nebyl to útok jen na Izrael a jeho společnost, ale byl to útok na lidskost a naši civilizaci. Proto musíme být jednoznační v odsouzení toho útoku, jednoznační v podpoře,“ prohlásil předseda vlády.

Modlitbu za mír ve Státě Izrael přednesl Omer Tal.

Na shromáždění také vystoupila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, která ve svém projevu varovala před antisemitismem a předsudečnou nenávistí a upozornila na vzestup těchto zhoubných projevů. Dále uvedla, že „Nikdo nesmí mít strach žít ve společnosti takový jaký je, a nikdo nesmí být terčem nenávisti, násilí a krutosti proto, odkud pochází, jaké je víry, či vyznání“.

Ne příliš známou skutečnost o skrytých nebo i zcela otevřených projevech antisemitismu a nenávisti, které zažívají židovští studenti už i na českých vysokých školách sdílela ve svém projevu Emma Günsberger, předsedkyně České unie židovské mládeže a studentka FF UK: „Válka mezi Hamásem a Izraelem si již pomalu nachází cestu i na české univerzity. Máme strach.“ a upřesnila, že se jedná o verbální útoky ze strany spolužáků i vyučujících. Dále apelovala na přítomné „Nepolarizujme už tak vyhrocený konflikt. Prosím, buďme zodpovědní, i na slovech záleží“.

Režisér a scénárista Jan Hřebejk položil rétorickou otázku „Na čí straně stojíte?“, aby si záhy odpověděl, že stojí na straně Izraele. Dále svou odpověď rozvedl „Stát na něčí straně, solidarizovat s někým, neznamená být proti někomu“. A citoval Michala Sýkoru: „Jsou okamžiky, kdy vybrat si stranu v nečernobílém světě je nejen možné, ale i žádoucí. Když se jedna strana konfliktu neštítí ničeho, poháněná čirou nenávistí, stojím na straně těch, kdo se brání před naprostým vyhlazením.“  

Absolvent 3. lékařské fakulty UK Jonathan Gutmann přítomným připomněl, že je stále více než 230 rukojmích, z toho mnoho dětí a žen, unesených a držených teroristy v Pásmu Gazy. Mezi nimi je i jeho bratranec Evyatar David, o jehož osudu stále není rodině ani veřejnosti nic známo. Doktor Gutmann uvedl, že „Evyatar byl 7. října na festivalu míru na jihu Izraele, a odtud se již nevrátil“ popsal, jak se jeho rodina o únosu Evyatara dozvěděla z Hamásem zveřejněného videa. Bezpodmínečný a okamžitý návrat všech unesených považuje nyní za nejdůležitější věc „A toto je potřeba neustále zdůrazňovat.“

S poděkováním České republice ke shromážděným v češtině promluvila velvyslankyně Státu Izrael Anna Azari. „Ráda bych tady poděkovala především panu premiérovi Petru Fialovi za to, že od prvních dnů války stojí Česká republika jednoznačně za Izraelem“. A také vzpomněla na rukojmí, jejichž osvobození považuje za naprosto prioritní.

Vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon přednesl modlitbu kadiš.

Shromáždění Společně pro Izrael kromě židovských organizací podpořila celá řada kulturních, společenských, vzdělávacích a dalších veřejných institucí a organizací i jednotlivců.  Akci se osobně zúčastnili i ministři, vládní i opoziční poslanci, senátoři a reprezentanti církví, zástupci diplomatických sborů a řada dalších osobností.

Součástí shromáždění bylo i pietní uctění obětí. Moderace se ujala Ester Janečková. Celá akce proběhla v napjaté ale současně poklidné atmosféře.

Photo credit: Barbara Matějková

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Společně pro Izrael – Česko je hlasem Izraele v Evropě

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.