Dobrovolnická mise do Izraele

V rámci programu Partnership2Gether Hadera-Eiron-SE Consortium-Czech Republic jsme se v týdnu 1.-4. dubna 2024 účastnili dobrovolnického programu v Izraeli. 24 dobrovolníků z ČR a USA se věnovalo dobrovolnické činnosti především v regionu Hadera-Eiron, jeden den jsme strávili také návštěvou města Ofakim.

První den jsme navštívili Aloney Yitzchak Youth Village, kde jsme se setkali s místními studenty, odpoledne jsme se přesunuli na vojenskou základnu Golani, kde jsme vojákům předali potravinové balíčky.

Druhý den začal setkáním s jedním ze zakladatelů iniciativy Edut70, https://www.edut710en.org, která dokumentuje a sbírá svědectví o událostech ze 7. října 2023. Následovala návštěva komunitního centra v Hadeře, kde naši dobrovolníci balili jídlo pro rodiny na Pesach, sázeli květiny a malovali. Odpoledne jsme měli možnost navštívit kibuc Magal a seznámit se se životem v kibucu. Třetí den strávili naši dobrovolníci sběrem okurek a rajčat v mošavu Achituv. Čtvrtý a zároveň poslední den dobrovolnického programu v Izraeli jsme navštívili Ofakim, město, kde žije přibližně 29 000 obyvatel a 7. října bylo napadeno teroristy Hamásu. Prošli jsme po čtvrti, která byla napadena a vyslechli si osobní příběhy obyvatel o traumatických událostech ze 7. října. Od místní sociální pracovnice Yahalomy Tzhut jsme se dozvěděli o odolnosti města a jejich hrdinech. Jedním z mnoha je Rachel Edery. Po náročné a emotivní procházce městem jsme pro místní obyvatele balili pesachové potravinové balíčky. Celý program jsme zakončili návštěvou náměstí Rukojmí v Tel Avivu, kde jsme se setkali s místní aktivistkou, která nám vyprávěla několik otřesných osobních příběhů o těch, kteří byli 7. října zabiti, a o těch, kteří jsou stále drženi jako rukojmí.

Děkujeme všem účastníkům a našim partnerům Partnership2Gether Hadera-Eiron-SE Consortium-Czech Republic a Yahel Israel.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dobrovolnická mise do Izraele

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.