Ve středu 23. listopadu se uskutečnil pátý ročník Červené středy

V České republice tuto mezinárodní iniciativu, která začala ve Velké Británii v roce 2016, pořádají Česká biskupské konference, Ekumenické rada církví a Federace židovských obcí.

Pronásledované pro víru si lidé připomněli načerveno nasvícenými budovami po celé zemi, celkem se jich letos rozzářilo 135. Šlo nejen o katedrály, kostely, sbory či synagogy, ale také veřejné instituce jako divadla, koncertní síně či školy.

Veřejně přístupná konference, která nesla podtitul Pronásledování pro víru… Jak mohu pomoci já?, se konala v Brožíkově sále pražské Staroměstské radnice. Úvodní slovo měli představitelé pořádajících organizací, tedy P. Stanislav Přibyl za Českou biskupskou konferenci, Petr Jan Vinš za Ekumenickou radu církví v ČR a Michael Pelíšek z Federace židovských obcí v ČR. Účastníky uvítal zvláštní zmocněnec pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Ministerstva zahraničních věcí Robert Řehák.

Na konferenci navázala Židovsko-křesťanská modlitba za všechny pronásledované pro víru, kterou ve velké síni Karolina společně vedli pražský arcibiskup Jan Graubner, superintendantka Evangelické církve metodistické Ivana Procházková a rabín David Maxa za Federaci židovských obcí. Z Karolina poté lidé vyšli se zažehnutými svíčkami průvodem centrem Prahy. Symbolicky se zastavili a krátce pomodlili u Staronové synagogy, římskokatolického kostela sv. Jiljí a Betlémské kaple spojené s působením M. Jana Husa. Zde se také konal závěrečný benefiční koncert varhanní hudby J. S. Bacha prokládaný myšlenkami Alberta Schweitezera v podání Jaroslava Tůmy a Rudolfa Kvíze. Živě ho přenášela TV Noe, přičemž výtěžek benefice putuje na osvobozování křesťanských otroků v Súdánu.

Foto: Adéla Rozbořilová

Zdroj: cirkev.cz

 

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Ve středu 23. listopadu se uskutečnil pátý ročník Červené středy

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.