Židovský hřbitov v Rabí, okr. Klatovy, záchranné práce na náhrobcích s finanční podporou Českoněmeckého fondu budoucnosti

Díky finanční podpoře Českoněmeckého fondu budoucnosti ve výši 450 tis. Kč se v r. 2022 ve významném rozsahu uskutečnily záchranné kamenické a restaurátorské práce na 130 náhrobcích židovského hřbitova v Rabí. Téměř všechny byly totiž v letech 1939-1989 nějakým způsobem poškozeny, ať již nacisty, tak i pozdějším vandalismem a následně též nežádoucími účinky eroze. Několik novodobých náhrobků bylo v minulosti dokonce odcizeno.  

Město Rabí, známé především díky existenci atraktivní zříceniny hradu z počátku 13. století, se nachází v předhůří Šumavy, asi devět kilometrů severovýchodně od Sušice. Žije zde necelých 500 stálých obyvatel. Židovský hřbitov přiléhá k severozápadnímu svahu hradního vrchu a byl založen před r. 1724 při západní části hradební zdi. Nejstarší čitelné náhrobky pocházejí z počátku 18. století, poslední pohřeb se zde konal v roce 1911. Na hřbitově se pohřbívalo i z širokého okolí.

Patří k nejstarším židovským hřbitovům v Plzeňském kraji a představuje jednu z posledních připomínek zaniklé místní židovské komunity. Federace Židovských obcí v ČR usiluje o jeho postupnou záchranu a obnovu od r. 2002.

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Židovský hřbitov v Rabí, okr. Klatovy, záchranné práce na náhrobcích s finanční podporou Českoněmeckého fondu budoucnosti

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.